Gamehunterz’a hoşgeldiniz. Sitemizde sadece güvenilir mağazalar bulunmaktadır. Uygun fiyatlı ve güvenli oyun alışverişleri dileriz.

Aim Geliştirmek İçin
Neler Yapılmalı?

Her bilgisayar oyunu belirli bir alanda belirli bir yetenek gerektirir, ki biz gamerlar buna “skill” deriz. Bir oyunda başarılı olabilmek için (hele de online oyunlarda), bazı yeteneklerinizin gerçekten iyi olması gerekir. Hatta ve hatta yeteneklerinizi geliştirmek için ekstra çalışmalar yapmanız gerekir. Bahsetmiş olduğumuz yeteneklerin en temellerinden biri olan “aim” yani nişan alma yeteneği, her “FPS” oyunu için olmazsa olmaz skill’dir. Eğer aim becerileriniz yeteri kadar iyi değilse, CS-GO veya Valorant gibi oyunlarda bir yerden sonra tıkanmanız çok olası bir durumdur. Fakat korkmanıza gerek yok, aim geliştirilebilir bir yetenektir. İşte bu yazımızda, aim geliştirmek için neler yapılması gerektiğini, siz değerli Gamehunterz kullanıcıları için derledik. Siz de üst düzey nişan alma yeteneğine sahip olmak istiyorsanız, bu yazımızı okumaya devam edin!

Daha İyi Bir Aim’e Sahip Olmak İçin İlk Adım

Her şeyden önce, aim geliştirmek için yapılması gereken ilk adım, doğru fare hassasiyetini bulmaktır. Çoğu oyunda “mouse sensitivity” olarak geçen bu oyun ayarınını, maalesef deneyerek bulabilirsiniz. Oyundan oyuna değişen bu ayar, iyi bir şekilde aim alabilmeniz için, tam sizin elinizin ayarına göre olmalıdır. Bu ayarı bulmak kolay değildir. Profesyonel oyuncular bile zaman zaman fare hassasiyetlerini değiştirerek yeni ayarlar denemektedirler. Fakat size verebileceğimiz en iyi tavsiye, mouse pad’inizden yardım almanız olacaktır. Çoğu profesyonel oyuncunun da önerdiği gibi, farenizi mouse pad’inizin en solundan en sağına çevirdiğinizde, oyunda kendi etrafınızda bir tam tur atmanız gerekli! Buna ek olarak, sizlerin de düşünebileceği gibi, fare hassasiyetiniz ne kadar yavaş olursa, o kadar kolay bir şekilde aim alabilirsiniz. Fakat bu yavaşlık, size oyundaki hareketlerinizi ağır çekimmiş gibi hissettirmemeli. Benim tavsiyem, profesyonel oyuncuların kullandıkları hassasiyetleri araştırarak başlamanız, daha sonrasında, mouse pad’inize de uyacak şekilde, size ağır çekim gibi gelmeyen en düşük hassasiyeti seçmeniz olacaktır. Eğer bu adımları sabırlı bir şekilde yapabilirseniz, aim geliştirmek için ilk ve en zor adımı başarı ile tamamlamış olacaksınız.

Fare Hassasiyeti Tamam, Şimdi Çalışma Zamanı

Uzun uğraşlar alsa da, artık tam elinize göre bir fare hassasiyeti ayarınızın olması lazım. İnanın bana, işin zor kısmını geçtiniz, çünkü buradan sonrası hem eğlenceli hem de sonuçları daha net olarak görebileceğiniz bir bölüm olacak.

Aim geliştirmek için yapacağınız her şey, elbette ki bütün oyunlarda sizin için etkili olacaktır. Fakat esas olarak hangi oyunda aim geliştirmeyi istediğiniz sizin için önemli. Çünkü oyunların nişan alma mekanikleri, silahları ve oynanış biçimleri birbirinden farklıdır. Aktif olarak oynadığınız ve nişan almanızı geliştirmek istediğiniz oyunda, bol bol antrenman yapmalısınız. Örnek olarak Cs-Go’yu verelim. Cs-Go’da daha iyi bir aim’e sahip olmak için, “offline server” kurarak, çalışmalar yapabilirsiniz. Steam üzerinden kolayca indirebileceğiniz “Aim Training Map” gibi haritalar yardımıyla, nişan almanızı ciddi oranda geliştirebilirsiniz. Bu haritada istediğiniz silahı seçerek, hareketli veya hareketsiz botlara karşı oynayabilirsiniz. Size tavsiyemiz, kolaydan zora doğru gitmeniz olacaktır. Yani önce hareketsiz botlardan başlayarak, onları tek mermide vurmaya çalışın. Daha sonrasında, hareket eden botlar üzerinden “head-shot” vurmayı deneyin. Bu iki antrenmanı da en az onar dakika yaptıktan sonra, sırada “spray” antrenmanı var. Bunun için de farklı bir haritaya gidiyoruz.

Spray, Cs-Go gibi FPS oyunlarında silahınızın yukarıya veya yanlara doğru tepmesi olarak adlandırılır. Yani başka bir deyişle, merminin nişan aldığınız yere değil, başka bir yere gitmesidir. Bu durum sizin hedefi vurmanızı zorlaştırsa da, çoğu oyunda belirli bir spray mekaniği vardır ve bu mekaniği geliştirmek, aim geliştirmek için de önemli bir adımdır. Cs-Go oyunundaki her silahın kendine has bir spray mekaniği vardır. İyi bir aim’e sahip olmak için bu mekanikleri de geliştirmelisiniz. Yararlanabileceğiniz “Spray Kontrol Antrenmanları” haritaları sayesinde, eğlenerek spray yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Haritayı açın, ve istediğiniz silahı seçerek antrenmana başlayın!

Oynadığınız Haritayı Avucunuzun İçi Gibi Bilin

Yazımızın buraya kadar olan bölümünde, “offline” olarak aim geliştirmek için antrenmanlar yazdık. Bunlar her ne kadar etkili antrenmanlar olsa da, tek başına yeterli olmayabilir. Üst düzey performanslar sergileyebilmek için, iyi bir aim yeteneğinin yanında, iyi bir harita bilginizin de olması lazım. Rakibinizin nereden çıkacağını bilmek ve nişanınızı önceden oraya koyabilmek önemli bir özelliktir. Buna “pre-aiming” yani önceden aim alma denir. Bunu başarabilen gamerlar, sayıca gerçekten azdır. Daha doğrusu bu tekniği gerçekten oyununa yansıtabilen ve genel olarak kullanabilen gamer sayısı azdır. Pre-aiming yapabilmeniz için, haritayı avucunuzun içi gibi bilmelisiniz. Bir duvarın yanından açık alana çıkmadan önce, düşmanın nereden geleceğini kestirerek, o bölgeye nişanınızı koymalı ve reflekslerinize güvenmelisiniz. Fakat sakın unutmayın, ateş ederken hareket halinde olmamalısınız.

Yukarıda bahsettiğimiz pre-aiming yeteneği için, gerçek haritalarda bol bol çalışma yapmanız gerekli. Offline server kurarak yapacağınız çalışmalara ek olarak, “team death match” yani ölüm maçlarını da oynamanız gerekli. Özellikle Cs-Go’da bu maçlar bazen kaosa dönüşebilse de aim geliştirmek için gerçekten güzel bir seçenek olabilmektedirler.

Özgüveniniz Yüksek Olsun

Belki size şaka gibi gelebilir, fakat yüksek özgüven sizi şaşırtacak derecede performansınızı artıracaktır. Rekabetçi veya başka bir deyişle dereceli maçlar atarken, aim geliştirmek için yaptığınız bütün antrenmanlar aklınızda olsun! Ne kadar çok çalıştığınızı ve gerçekten iyi bir aim’e sahip olduğunuzu düşünün. Ekstradan özgüven istiyorsanız da, güzel silah skinlerine veya herolara sahip olmayı unutmayın. Valorant oyuncularına bu konuda verebileceğimiz en iyi tavsiye, silah skinlerinin sadece görünüşü değil, özgüveninizi de etkilediği ve dolaylı olarak aim yeteneğinizi de etkilediğidir. Bu nedenle, az da olsa silah skinleri almaya çalışın. Valorant VP fiyatları sizin için pahalı geliyorsa da korkmayın, Gamehunterz burada! Hemen Valorant VP fiyatları karşılaştırması yaparak, istediğiniz miktardaki Valorant VP’yi en uygun fiyatla satan satıcıdan alabilirsiniz.

Gerçekçi Olun!

Yazımızı okuduktan sonra, aim geliştirmek için yapacağınız her çalışma sizi bir ileri seviyeye taşıyacaktır. Sabırlı olarak ve her şeyden önemlisi eğlenerek antrenmanlar yapmanız, sizi daha iyi bir oyuncu yapacaktır. Aim geliştirmek için yaptığınız antrenmanlar sonucunda unutmamanız gereken bir şey var: Gerçekçi olmanız gerekli. Yani antrenmanlarınızda hangi hedefleri vurabileceğiniz ve hangi hedefleri vuramadığınızı anlamış olun. Basit bir örnekle anlatmak gerekirse, elinizde AWP varken yakınınızdaki P-90’lı düşmanı vurmaya çalışmayın! İyi bir aim’e sahip olmak kadari akıllı oynamak da önemlidir.

Aim Geliştirmek İçin Başka Neler Yapılabilir?

Yazımız boyunca bahsettiğimiz antrenmanlar aslında gayet yeterli olacaktır. Fakat alternatif aim geliştirme yollarını bilmenin zararı olmamalı. Steam üzerinden indirebileceğiniz aim geliştirme oyunları son zamanlarda çok popüler olmaya başladı. Aim Training Lab gibi oyunlara da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Uzun lafın kısası, aim geliştirmek için yapmanız gereken en önemli şeyler, doğru bir fare hassasiyeti seçmek, rahat bir pozisyonda oturmak ve bol bol antrenman yapmaktır. Emin olun, süre geçtikçe elde ettiğiniz gelişme sizi bile şaşırtacaktır!